DergidenYaşam

Sivas- Tokat- Amasya

Kızılay Web Banner 950X100

Düğün bahane, lezzet şahane. Sivas havalimanından Anadolu’nun kalbine yormadan…

Tokat’ ta yakınımızın düğününe iştirak etmek için çevre Sivas ve Amasya‘yı da içine alacak bir gezi ve lezzet turu planladık. 

Düğün davetiyeleri elimize ulaşınca iki ay önceden aldığımız promosyon biletler ile İstanbul Sabiha Gökçen havaalanından Sivas Nuri Demirağ havalimanına cumartesi sabah 7 uçağı ile vardık. Yolda pilotumuzun hava sıcaklığı 8 derece bildirmesine herhalde yanlış söyledi derken, yayla konumlanmış havaalanında montlarımızı iyi ki almışız dedirten serinlikle karşılaştık, havaalanından araçlarımızı 10 dakikada alıp, gözleri yeni açılmış 8 adet Kangal yavrusu ile köy kahvaltısı için Sivas merkeze bağlı İkindi köyüne yola düzüldük. Kara burunlu kangal köpeklerinin şehri Sivas’ta, ekibimizin 2 yaşındaki minik üyesi en çok buna sevindi. Bu sevimli hayvanlar ile 2 saat oyun, kahvaltı ardından büyük kangalların sürü güdüsünü ve buğday tarlalarında biçerlerin başakları devirmesini izleyip, Sivas Kongresinin yapıldığı, kongre binasına yöneldik. 

‘’Milli sınırları içinde vatan bölünmez bir bütündür; parçalanamaz. Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet topyekûn kendisini savunacak ve direnecektir. ‘’ milli mücadelemizin fitilini ateşlendiği havayı soluduk.  Açlığımızı Sivas köfte ve madımak çorbası ile bastırmamızın zamanı gelmişti. Adresimiz 3N Sofram Kebap/ Nuri usta. İçerisinde tuzdan başka bir katkı olmayan tamamen etten üretilen bir köfte, bu da etin kendine has olmasını ve iyi bir ustalık ile hazırlanması ve ızgarada pişirilmesini gerektiriyor. Çifte minare, Buruciye medresesi, Kale Camii derken soluklanma mekânımız Şifaiye medresesinin çinileri ile süslü han. Çaylarımızı yudumlayıp, hediyelik ahşap kangal oyuncaklarımızı alıyoruz. 

          Meydan Camiinin avlusunda bulunan Şemseddin-i Sivasi Türbesi’nin kapısı üzerindeki kitabede ‘’Şehr-i Sivas içre cânâ iş budur’’ diyor. Türbede alim ve mutasavvıf Şemseddin Sivasi kabrini ziyaret edip, Tokat’ a hareket ediyoruz. Yöresel 3 gün aşlı düğünden baklalı yaprak sarmasından nasiplenip, gelin havasına uyuyoruz. Gece otelimizde dinlenip, sabah otelin havuzunda ekibin miniklerini ferahlatıp, Tokat kebabı yemek üzere, Tokat merkezde bulunan Pirhan’a yöneliyoruz. Eski bir kervansaray olan bina otantik bir restoran olarak kullanılıyor. Çökelekli pide ve patlıcan ile domatesle, etin mükemmel uyumunu yakalayan bu lezzetli kebap bize iyi ki geldik dedirtiyor. Latifoğlu konağı, Sık Dişini Helası, Taşhan sonrasında Ulucami avlusundaki kuş evleri ilgimizi çekiyor. Çay molası İçin Tokat’ın Pazar ilçesinde yer alan Mahperi Hatun Kervansarayına yola koyuluyoruz. Alaaddin Keykubat‘ın eşi Mahperi (Hunat) Hatun 1238 yılında inşa ettirdiği kendi adıyla anılan kervansaray şimdilerde benzer işlevle faaliyette. Ardından Ballıca mağarası ve Kaz gölü. Bu göl yüzün üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapan bir yaban hayatı geliştirme sazlığı. Alan içinde 2 adet gözlem kulesi ve mandaların yaylakları mükemmel görsel şölen sunuyor. Kuş sesleri arasından gün batımı izleyeceğiniz yürüyüş koridorları mevcut.           

               Yorgunluğumuzu Amasya yeşil ırmak nehir kenarındaki otelimize ayırıyoruz. Otelde uzunca bir soluklanma ardından yöresel Amasya mutfağı İçin Amesia restoranda nehir kenarından gece yürüyüşü ile yola koyuluyoruz. Toyga ve bamya çorbası, keşkek, baklalı yaprak sarması deneyip, Amasya yağlaması ve çay ile finali yapıp, Yeşilırmak nehrinin su sesini ve camdan gelen serin hava ile birleştirerek otelde dinlenmeye geçiyoruz. Sabah ilk adresimiz Sabuncuoğlu tıp müzesi. Sabuncuoğlu Şerefeddin, Osmanlı döneminde tıp alanında önemli eserler vermiş Türk hekim ve cerrah. İlk Türkçe cerrahi eserin sahibidir. Müzik tedavide büyük ölçüde kullanılmış. Amasya Bimarhanesi olarak şehzadeler şehrinde ün yapmış. Ardından bir Amasya klasiği olan çörekçi Galip rotamızda. Lezzetli haşhaşlı ve cevizli çörekleri tadıp, eş dosta ikram için kutulattırıyoruz. Meşhur Amasya elması minik seyyahımızın yolda elinden düşmüyor. Kral kaya mezarları, Amasya kalesi, Ferhat su kanalı ardından, doyumsuz Amasya manzarası İçin Çakallar mevkiinde bulunan Ali Kaya restoranı tercih ediyoruz. Tokat kebabını bir de burada deneyip, Borabay gölünde bir saatlik dinlenme molası ardından Sivas havalimanına dönüş yoluna geçiyoruz. Yol üstü Tokat Saklıbahçe ardından, Çamblıbel yayla bölgesinde inanılmaz bir pide lezzet molası veriyoruz. Çökelekli ve kuşbaşılı tam puan alıyor bizden. Yüksek rakım et ve süt ürünlerine mükemmel bir lezzet bandırmış. 

               Çay molamız Kangal köpekleri, tavşanlar, su kanalları bulunulan, Sivas Nuri Demirağ havaalanına 15 dakika mesafedeki Bizim Ev.  Uçağımızı buradan beklemeye alıyoruz. İşletmecisi Rıza Bey evimizi aratmayan güzel bir ev ve bahçe oluşturmuş.  Cumartesi sabah başlayan yolculuğumuz pazartesi akşam 21:00 Sivas -İstanbul uçağı ile son buluyor. 

Lezzetli programlarda görüşmek üzere. 

Prof. Dr. Zekeriya Nurkalem 

Mekan Bilgileri.

1. Sivas Havalimanı Mevlana Oto Kiralama. +90 543 683 27 47

2. Sivas Bizim Ev. +90 553 618 09 13

3. Sivas 3N Sofra Kebap/ Nuri Usta. +90 346 223 61 30

4. Sivas Çamlıbel Pide Salonu. +90 356 243 21 28

5. Tokat Dedeman Otel. +90 356 228 66 00

6. Saklı Bahçe / Tokat . +90 356 214 12 34

7. Tokat Mahperi Hatun Kervansarayı.+90 532 376 33 03

8. Tokat Pirhan Restaurant.+905334942560

9. Sarıkonak Butik Otel Amasya. +90 (358) 213 01 13

10. Ali Kaya Restaurant Amasya. Çakallar mevki. +90 358 218 06 01

11. Tadım Döner Amasya. +90 358 218 31 61

12. Amesia Mutfağı. +90 358 2182223

Prof. Dr. Zekeriya Nurkalem

Kızılay Web Banner 950X100