Geçmişten Günümüze 23 Nisan
Yurdun dört bir yanı işgal altındaydı. Yokluk, sefalet bir de üstüne işgal ve zulüm… Türk milletinin kaderinin değiştiği gün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış günü 23 Nisan, Ulu Önder Atatürk’ün emriyle dünyada ilk kez ‘Çocuk Bayramı’ olarak kutlanmaya başlandı. Cumhuriyetimizi kuran Ulu Başbuğ Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye’nin istikbali olarak gördüğü çocuklara armağan ettiği’23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın, bu yıl 100’üncü yılı. Aradan geçen bir asırda 23 Nisan kutlamaları değişti mi? Sizi çocukluğunuza götürecek, hatta ‘Nerde o eski bayramlar?’ dedirtecek, birbirinden güzel 23 Nisan bayramı görüntülerini derledik.
Anadolu’nun yokluk içinde olduğu zamanlardı. Bir yandan yeni devlet kurulmuş ve işgallerin verdiği tahribatlar bitirilmeye çalışılıyor diğer yandan ekonomik güçlenme için temeller atılıyordu. Böylesi bir zamanda kutlanmaya başlanmıştı 23 Nisan…
İlk kutlamalar 1922’de yapıldı. 23 Nisan tarihi, 1925 yılında “Çocuk Günü” olarak kutlandı. İlk kapsamlı ‘Çocuk Bayramı’ kutlaması ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün himayesinde 1927’de yapıldı. Ulu Önder, o gün makam arabasını çocuklara tahsis etti, çeşitli konserler verildi, çocuk balosu düzenlendi. 1933 yılından itibarense şimdi bir devlet geleneği olan makam koltuğu vermeyi Atatürk başlattı.